Skip to content
2019. május 2. Szerző:

A Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja szerettel hív minden érdeklődőt a CsaládEgyetem következő szemináriumaira:

1. Május 7. kedd este 18 órától NőiesTE lesz a Katolikus Házban (Szeged, Dugonics tér 12.) “Tavaszi megújulás “ címmel. BEJELENTKEZÉS

2. Május 14. kedd este 18 órától a Férfiműhelybe hívjuk a férfiakat a Katolikus Házba (Szeged, Dugonics tér 12.). A májusi alkalom témája: „Anya-jegyek”.  BEJELENTKEZÉS

3. Május 22-én szerdán 17.00-20.00 óra között Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató tart interaktív előadást „Fejleszt vagy butít?” címmel a Katolikus Ház dísztermében (Szeged, Dugonics tér 12.) a gyermekek/fiatalok okoseszköz-használatának kérdéseiről.
A témákból: A képernyőzés hatása a fejlődő idegrendszerre. Van-e életkorhoz illő használat? Hogyan válik valaki függővé? A Patkány Hotel kísérlet, Közösségi média: kapcsolat, vagy illúzió? Van védelem? Tanítható? Mire való a gép? Mire való az agy? BEJELENTKEZÉS

Mindhárom alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

2019. április 25. Szerző:

A CsaládEgyetem következő előadása 2019, április 30-án, kedden 18 órakor kezdődik a Katolikus Ház dísztermében (Szeged, Dugonics tér 12.)

Otthon lenni, otthonná válni – avagy  hogyan lesz  a lakásunk a kapcsolataink térképe? címmel.

Előadó: Lothringer Éva SSS

Ajánló:  Otthon vagy-e az otthonodban? És ha igen, miért nem? Helyek, terek, amikben együtt élünk, és amik bennünk élnek, vagyis környezetpszichológia, alapfokon.

Az előadóról: Lothringer Éva szociális testvér.  32 éve tagja a Szociális Testvérek Társaságának, ahol sok évig volt novíciamester /képző/.  Jelenleg  a harmadrendiek egyik felelőse.  2001 és 2011 között  a Kossuth Rádió „ Vendég a háznál” című családműsor főállású szerkesztő-riportereként dolgozott . Jelenleg képzésben levő családterapeuta, fő szolgálata négy éve a családterápia művelése, emellett sokfajta előadást és képzést tart szerte az országban. Női csoportokat és női lelkigyakorlatokat is vezet.

2019. március 27. Szerző:

A CsaládEgyetem április programjai:

1. Férfi műhely: szemináriumok férfiaknak – BEJELENTKEZÉS 2019. április 4., csütörtök 18.00-20.00, helyszín: Katolikus Ház, Dugonics tér 12.
2. SzingLiget – játékos szórakoztató este 30 és 50 év közötti egyedülállóknak BEJELENTKEZÉS 2019. április 10. szerda 18.30 -20.30, helyszín: Katolikus Ház, Dugonics tér 12.
3.  Előadás: Otthon lenni, otthonná válni – életterünk hatása kapcsolatainkra – Lothringer Éva SSS, 2019. április 30. kedd 18.00, helyszín: Katolikus Ház, Dugonics tér 12.

 

2019. március 10. Szerző:
A CsaládEgyetem következő előadója Schäffer Erzsébet újságíró lesz, aki 2019. március 26-án, kedden 18 órától fog előadást tartani ” Ha az ajtón belépsz…” címmel a Katolikus Ház dísztermében. (6720 Szeged, Dugonics tér 12.)
Ajánló: “Ha az ajtón belépsz, és beleszimatolsz a tornacipők, a paradicsomleves, anya parfümjének és a beáztatott ruhák illatának elegyébe, megérzed azt a semmivel össze nem téveszthető szagot, amiről rögtön tudod, védett helyen vagy: hazaérkeztél. Innen aztán bárhova indulsz, azt is tudod, ide mindig visszavárnak – ez az otthonod… Ahol sok minden zajlik, csaták is persze, de amit haláláig keres az, akinek nem adatott, hogy otthona legyen.”
2019. március 10. Szerző:

2019. március 30. szombat 9-15.30

Veszteségek és örömök elengedése és megtalálása a Szentírásban

címmel özvegyek és gyászolók lelkinapja lesz a szegedi Katolikus Házban (6720 Szeged, Dugonics tér 12.)

Vezeti: Horváth Achilles OFM

BEJELENTKEZÉS

2019. február 3. Szerző:

Február 13. szerda 18.00

Szívek és szavak – az erőszakmentes kommunikáció szerepe a párkapcsolatban

SZTE Szabadegyetem előadása / Gyermekvigyázás NINCS ezen az alkalmon!

Helyszín: Tanulmányi és Információs Központ (TIK, Ady tér 10.)

Előadó: Rambala Éva, Erőszakmentes kommunikáció nemzetközi tréner

Ajánló: Az erőszakmentes kommunikáció gyakorlásával minden konfliktus egy nagyszerű lehetőség egymás mélyebb megismerésére, és ezen keresztül az egymáshoz való közeledésre.

2019. február 2. Szerző:

2018. november 28. Szerző:

Várunk mindenkit decemberben is a CsaládEgyetem kurzusára!

2018. december 13., csütörtök 18.00-20.00

Nagyszülőnek lenni – Jó együtt lenni az unokákkal!

“Amikor udvaroltunk egymásnak, csak álmodoztunk a szép jövőről. Aztán esküvő, gyerekek születése, nevelése nagy rácsodálkozás volt a családi élet szépségére. De azt nem gondoltuk, hogy életünk vége felé még egy nagy ajándék, igazi csoda vár ránk: az unokák születése.
Beszélgessünk erről, mit jelent nagyszülőnek lenni!”

A beszélgetést vezeti: Erhardt Gyula és Krisztina
Helyszín: Katolikus Ház (Szeged, Dugonics tér 12.)

Szeretnék részt venni a programon, regisztrálok!

2018. november 9. Szerző:

Várunk mindenkit novemberben is a CsaládEgyetem kurzusaira!
Helyszín: Katolikus Ház (Szeged, Dugonics tér 12.)

1. Férfiműhely – szeminárium csak férfiaknak
Időpont: 2018. november 15. csütörtök 18.00-20.00
Jelentkezés

2. Kapcsolódó nevelés
Időpont: 2018. november 17. szombat
9.30-13.00 – Az előadás mindenki számára nyitott, de regisztrációhoz kötött
14.00-16.00 – Interaktív műhelymunka
A csoport létszáma korlátozott. NINCS gyermekvigyázás a program alatt.
Jelentkezés november 14-ig!
A kurzust vezeti: Egry Zsuzsanna, a Kapcsolódó Nevelés képesített oktatója, a Szelíd Szavakkal Alapítvány képviselője
Ajánló:
A Kapcsolódó nevelés olyan szoros, meleg szülő-gyerek kapcsolat kialakításában segíti a családokat, amely aztán a gyermek- és serdülőkor eltelte után, egy egész életen keresztül megmarad.
A megközelítésmód megtanítja a szülőket arra, hogy hogyan elégítsék ki gyermekeik alapvető érzelmi szükségleteit, hogyan „hatástalanítsák” a gyerekeket érő romboló, káros hatásokat, és hogyan teremtsék meg maguknak a gyerekek neveléséhez szükséges támogató közeget.

3. Nyitott előadás
Teremtésvédelem: mit tehetünk, kinek higgyünk?
Időpont: 2018. november 20. kedd 18.00
Előadó: Dr. Nemes Csaba, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője

Ajánló:

Négy évtized alatt megduplázódott a Föld lakossága, többszörösére nőtt a vízfogyasztás, vészesen csökkent a megművelhető földterületek mennyisége. Rohamosan csökken a fajok sokszínűsége, hiszen fajok ezrei tűnnek el évről évre, pedig a biológiai sokféleség a legfontosabb eleme az ökológiai egyensúly fennmaradásának, és az egyik kulcsfeltétele a földi élet immunrendszerének. Az éghajlatváltozás nem pusztán a meteorológiai paraméterek megváltozását jelenti, hanem sok tízezer faj kipusztulásához, termőföldjeink, erdeink területének csökkenéséhez, vizeink minőségi és mennyiségi hanyatlásához vezet. Világviszonylatban elképesztő mennyiségű ivóvizet pazarolunk el nap mint nap, miközben a klímaváltozás következtében várhatóan azzal kell szembesülni, hogy kevés lesz az ivóvíz, nem lesz mivel öntözni, itatni. Egyre gyorsabban fogynak az egy főre eső vízkészletek, például Afrikában olyannyira, hogy ez a jelenség kivédhetetlen népvándorlást fog okozni a következő tíz-tizenöt évben.

Tudom, ez távol, oly messze van tőlünk, hogy a közvetlen észlelés szinte lehetetlen. Mi pedig az „erkélyről szemléljük” a folyamatokat, használván Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének szavait, amit a mélyszegénység problémakörénél szokott előadásaiban használni. Az erkélyről nézzük! De ne lelkiismeret-furdalásunk legyen, az nem számít, nem segít, és nem is kell mindent „magunkra venni”. A folyamat mély megértése segít, és az is, ha ezután legalább továbbadjuk reflexiónkat barátainknak, gyermekeinknek.

Adjuk tovább, mert tudnia kell az utánunk következő nemzedékeknek, hogy a vészhelyzet határsávjában mozgunk, de azt is, hogy nincs itt a világvége, van megoldás. Talán nincs szükség „nagy fordulatra”, elég, ha egyszerre egyet lépünk.

A mai modern világ üzenete a határtalanság képzete, az, hogy mindenre van azonnali technokrata válasz. Ne csodálkozzunk, hogy a „mértékletesség” sarkalatos erénye nemcsak ósdinak tűnik, hanem kifejezetten veszélyes a végletekig kiélezett, a társadalmak, országok, érdekcsoportok közötti küzdelemben. A valódi megoldás a mértékletesség. A mértékletesség nem önmegtartóztatás, hanem felszabadulás, szabadság osztozni bármilyen formában és léptékben az arra rászorulókkal, a természet ajándékaival, elhagyni a túlzott felhalmozás terheit, és örülni a mindennapi létnek.

 

2018. október 13. Szerző:

Erőszakmentes kommunikáció – gyakorló est

Az Erőszakmentes kommunikáció lehetőséget nyújt arra, hogy szavakkal kifejezzük, mi él a szívünkben, valamint meghalljuk, mi lehet a másik szívében még akkor is, ha ő agresszíven fejezi ki magát.

Segítséget kapunk, hogyan kapcsolódjunk össze a belső erőnkkel, miközben együttérzéssel fordulunk a másik felé. Használatával megtapasztalhatjuk, hogy minden konfliktus egy nagyszerű lehetőség, hogy egymáshoz közelebb kerüljünk.

BEJELENTKEZÉS

Időpont: 2018. október 24. szerda 18.00-20.00, helyszín: Katolikus Ház, Dugonics tér 12., vezeti: Rambala Éva