2014/2015. tanév

I. félév   “Tanuljuk együtt a családot!”

Nyitott előadások

 1. 2014. szeptember 23. kedd este 18 óra:
Férfi és nő ma a családban. – Előadás és beszélgetés a szingli életmód – társkeresés valamint együttélés kontra házasság témában. Előadók: Krúdy Tamás és Krúdy Zsófia
Krúdy Tamás az ELTE kommunikáció-angol szakán végzett. Jelenleg újságíró, a Nők Lapja olvasószerkesztője, éveken át szerkesztője, főszerkesztő helyettese volt az Elle magazinnak, az Elle Mann című magazinnak. 2007-ben ő nyerte el elsőként a Családbarát Médiáért-díjat. Felesége Krúdy Zsófia, újságíró. A parkatt.hu alapítói. Hat gyermekük van.
cikkek:
http://talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1345:az-intimitas-tanulhato-beszelgetes-krudy-tamassal-a-parkatthu-egyik-alapitojaval&catid=52:egyuett&Itemid=79
2. 2014. október 21. kedd este 18 óra:
Kihűlés-veszély! – Az elhidegülés útja a házasságban.
Előadó: Dr. Papp Miklós
Dr. Papp Miklós görög katolikus pap, nős, három gyermek édesapja. A Sapentia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanszékének vezetője. Pesterzsébeten parókus. A határterületek embere. A teológia, a pszichológia és az etika áll az érdeklődésének középpontjában. Mindemellett jól beszéli a fiatalok, sőt a nem hívők nyelvét is, ezekről a kérdésekről közérthető, gyakorlatias módon beszél.
cikkek:
http://hvg.hu/velemeny/20101211_szexualitas_egyhaz_erkolcs
http://csaladhalo.hu/cikk/szinek/hogyan-benazzuk-el-eletunket.
3. 2014. november 4. kedd este 18 óra:
Elváltak és újraházasodottak az egyházban a szinódus tükrében.
Előadó: Dr. Görföl Tibor
Dr. Görföl Tibor latin nyelv és irodalom szakos bölcsészként és teológusként végzett 2001-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Jelenleg ugyanott oktató a Kommunikáció- és Médiatudomány Intézetben. Három gyermek édesapja, családjával Hódmezővásárhelyen él.
Cikkek :
http://www.asziv.hu/archivum/2013/junius/alapgondolat/hetkoznapok-termekeny-sivataga.
4. 2014. november 18. kedd este 18 óra:
Családi kupaktanácsok – családi döntéshozatal.
Előadó: Dr. Tóth Pál
Dr. Tóth Pál szociológus, szerkesztő. Szakterülete a párbeszéd és a családi kommunikáció. Jelenleg a loppanói Sophia Egyetemi Intézet oktatója, az Új Város lap főszerkesztője és a NetOne kommunikációs szakmai hálózat nemzetközi koordinátora. Korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított kommunikációs tárgyakat. Feleségével, Tóth Judittal fiatal házas koruk óta tagjai a Fokoláre lelkiségéből táplálkozó Új Család Mozgalomnak, amelynek keretében mintegy harminc éve foglalkoznak házaspárok képzésével és tanácsadással. Két gyermek édesapja.

Kapcsolatépítő szeminárium: Párgyakorlatok a Biblia tükrében

Szászi Balázs és Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta házaspár vezetésével havi egyszeri (szeptember-december), 3 óra időtartamú kiscsoportos találkozásokon vesznek részt a jelentkező házaspárok, ahol a kapcsolatukat befolyásoló legfontosabb készségek fejlesztése, a kapcsolat ápolása a cél. A program jellegéből fakadóan szükséges, hogy a részvevők minden alkalmon jelen legyenek. Várunk minden játékos kedvű, kalandvágyó párt, aki szívesen kutatja, hogy a bibliai történetek milyen üzenetet tartogatnak a párkapcsolatuk számára.
Időpontok:
Szeptember 24. 18.00-21.00
Október 15. 18.00-21.00
November 12. 18.00-21.00
December 10. 18.00-21.00

Páros terepgyakorlat: Szerelempróba

Játékos, interaktív, kapcsolaterősítő program-mátrix házaspároknak és házasságra készülő pároknak. 2013-ban és 2014-ben Szerelmes Kalandtúrát, illetve Szerelmes Ötpróbát szerveztünk házaspároknak a Házasság Hetéhez kapcsolódóan, amely több, egymásra épülő, színes, kapcsolatépítő feladatból állt. A kettesben töltött minőségi időt és egymásra figyelést igénylő, játékos programot új ötletekkel gazdagítva időben és térben tágabb keretek közé helyeztük: a páros terepgyakorlatok feladatai variálhatók, hogy alkalmazkodjanak a család időbeosztásához, településtől függetlenül bárhol elvégezhetők. A “teljesítésre” 4 hónap áll rendelkezésre (2014 októberétől 2015 februárjáig).
Akik teljesítik a hétköznapokba illeszthető, egyénileg ütemezhető próbákat, a Házasság Hetében sorsoláson vesznek részt. Nyeremény: gyertyafényes vacsora.

Házidolgozat: Családi élmény-tárhely: 1 kép – 1 sztori

Olyan rövid családi történeteket várunk rajzos vagy fényképes illusztrációval, amelyek megjelenítenek egy olyan eseményt, amely a családtagok (minimum két személy) számára különösen emlékezetes attól, hogy együtt valósítottak meg valamit, egy közös tevékenység kedves élményét idézi fel.
Az írás terjedelme: Min. fél, max. 1 gépelt oldal. A rajzos vagy más technikával készült képeket szkennelve kérjük. A pályázatot a történetet kifejező címmel együtt ide kérjük küldeni:
csaladegyetem@gmail.com. A beérkezett pályamunkákat feltöltjük a CsaládEgyetem honlapjára, a CsaládKözPont facebook oldalára és decemberben könyvekkel jutalmazzuk!
Beküldési határidő: 2015. november 20.