LEGFRISSEBB VIDEÓNK

 

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév II. félévének 3. előadása
Lothringer Éva SSS: Otthon lenni, otthonná válni avagy hogyan lesz a lakásunk a kapcsolataink térképe?
Ellenőrző kérdések a kreditekért

ELŐADÁSOK

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév II. félévének 2. előadása
Schäffer Erzsébet: Ha az ajtón belépsz…
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév II. félévének 1. előadása
Rambala Éva: Szívek és szavak -az erőszakmentes kommunikáció szerepe a párkapcsolatban
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév I. félévének 3. előadása
Dr. Nemes Csaba:Termetésvédelem: mit tehetünk, kinek higgyünk? “Rút a jó és szép a rossz”
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév I. félévének 2. előadása
Mustó Péter SJ : A lélekről
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2018/19. tanév I. félévének 1. előadása
Dr. Sipos Tibor : Hogy szolgál a kedves egészsége?
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév II. félévének 3. előadása
Dr. Kriván Márta: A változáshoz való viszonyunk a születésünk tükrében
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév II. félévének 2. előadása
Szásziné Fehérváry Anikó: Fenntartható fejlődés a szexualitásban
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév II. félévének 1. előadása
L. Stipkovits Erika: Közelebb egymáshoz, közelebb magunkhoz!
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév I. félévének 3. előadása
Uzsalyné Dr. Pécsi Rita: Tekintély? Manapság? A “nevelt nevelő” eszköztára
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév I. félévének 2. előadása
Dr. Mihalec Gábor: Szex és hűség
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2017/18. tanév I. félévének 1. előadása
Dr. Botos Katalin és József: A családi kassza: kihívások és megoldások
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév II. félévének 3. előadása
Dr. Antalfai Márta: A férfi és a nő egymásra találása a népmesékben és a mindennapjainkban
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév II. félévének 2. előadása
Dr. Domján Mihály: A párkapcsolat érzelmi elhagyása. Válás? Újrakezdés?
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév II. félévének 1. előadása
Dr. Mihalec Gábor: Párkapcsolatok az elmúlt évtizedek kutatásainak tükrében- avagy mérhető-e a boldogság és előrejelezhető-e egy kapcsolat sikere?
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév I. félévének 3. előadása
Léder László: Elég jó apának lenni
Ellenőrző kérdések a kreditekért

Hogyan lett az” apaság” az én szeretett gyermekem

Az apaság témájával, vicces módon “anyai ágon”, Édeasanyám, Dr. Léder Rózsa pszichológus kutatásain keresztül ismerkedtem meg. Édesanyám, már az 1990-es években sokat foglalkozott az apa-megvonásos gyerek lélektanával, izgalmas gyermekrajz elemzéseken keresztül mutatta ki az ” apátlanságban” felnövő gyerekek traumatizáltságát. Számomra, aki a sors kegyeként szerető, apasággal teli családban nőttem fel, újszerű és nehezen felfogható volt, hogy a szerető apa hiánya milyen mélyen képes gyerekek és családok életét megsebezni. Az apaság kérdésével kapcsolatos második fontos impulzus szervezetfejlesztői-tanácsadói munkám során ért el. Vezetőfejlesztői programok és személyes coaching beszélgetések alkalmával megdöbbenten kellett tapasztalnom, hogy vezető pozícióban dolgozó férfiak számára milyen hatalmas és kibeszéletlen lélektani terhet jelent az, hogy nem képesek gyermekeikkel és családjukkal megfelelő mennyiségű és minőségű időt együtt tölteni. Harmadik és mindent útjára helyező élményem természetesen saját apaságom megélés lett. Túlzás nélkül mondhatom, életem egyik legszebb része vette ezzel kezdetét. Titkon azt szeretném, ha ezt minél több apa, anya és gyermek elhinné, megérezné és megélné.
Előadásom címével- a magyar nyelv játékos felhívását elfogadva- egyszerre három dologra szeretnék utalni. Először is: milyen és hogyan lehet “elég jó” apának lenni? Másodszor: szuper apa programok és görcsös rákészülés helyett, “elég” jó apának lenni. Sokat együtt lenni, egymásra figyelni. Harmadszorra pedig, az apaság örömére és egészségvédő hatására szeretnék utalni, arra, hogy tapasztalataim szerint, aki az apaság szépségére ráérez, könnyen “függővé” válik, és többnyire ” elég jól” szokta magát ebben a szerepben érezni. Előadásomban a következő gondolatok közös átbeszélésére invitálom a kedves érdeklődőket: Milyen apa kell a mai gyerekeknek és a mai magyar családoknak? Hogyan lehetünk jó apák a mindennapi mókuskerékben és milyen csapdákat próbáljunk meg elkerülni gyermekeink jövője érdekében? Előadásomban arra törekszem, hogy a mai magyarországi családi, illetve munka-magánéleti kultúránknak megfelelő megoldásokat és praktikus tanácsokat nyújtsak kedves hallgatóimnak. További info: www.lederlaszlo.com

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév I. félévének 2. előadása
Uzsalyné dr. Pécsi Rita: Miért nem működik a “Százszor megmondtam!”?
Ellenőrző kérdések a kreditekért

A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia

Uzsalyné dr. Pécsi Rita
“A nevelés az Élet szolgálata” – ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.”
Házas, 4 gyermeke édesanyja.
Neveléskutatóként a személyiség hatékony fejlesztése, az érzelmi intelligencia humán tőkévé alakítása a kutatási területe. Az oktatás szinte minden szintjén dolgozott sokféle szakterületen: tanult és tanított zenét, retorikát, pedagógiai pszichológiát, stratégiai és projekt-menedzsmentet, üzleti kommunikációt, általános és szakdidaktikát, neveléstant, életvezetést. Karvezető, kórusszervező.
A Schönstatt családmozgalom tagja.
Ajánló:
Értelmes, okos gyerekek/felnőttek miért nem képesek életüket irányítani?
Öröklött adottságaink mennyire határozzák meg a boldogulásunkat?
Mire jó a mese, a beszélgetés, és a többi “haszontalan” időtöltés?
Mire való és fejleszthető-e az érzelmi intelligencia?
A nevelő legfontosabb lehetőségei és feladatai óvodás korban
Természetesen az ilyen és ezekhez hasonló élethelyzetekre nem lehet receptet osztogatni, de ha megismerjük, mit jelent az érzelmi intelligencia és mi köze van pl. a kitartásunkhoz, az együttérzésünkhöz, az önfegyelemhez, az indulataink kezeléséhez, biztosan közelebb juthatunk a mindennapokban működőképes megoldásokhoz.

A CsaládEgyetem 2016/17. tanév I. félévének 1. előadása
Dr. Papp Miklós: Értékek vezessék a nevelést!

Ellenőrző kérdések a kreditekért

 

Milyen lesz a jövő, és erre hogyan kell a nevelésben készülni? Hogyan kell ebben az új helyzetben jó családi életet élni?

Olyan gyerekeket kell nevelni, akik ezt a társadalmat majd meg is változtatják, jobbá teszik. Ne a közfelfogásnak neveljünk, hanem az értékeknek. Ahhoz, hogy a folyamatokban az ember maradjon, illetve jól tudja alakítani azokat, értékalapra van szüksége.

Dr. Papp Miklós

Görög-katolikus pap, nős, családapa. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanszékének vezetője. Pesterzsébeten parókus. A határterületek embere. A teológia, a pszichológia és az etika áll az érdeklődésének középpontjában. Mindemellett jól beszéli a fiatalok, sőt a nem hívők nyelvét is, ezekről a kérdésekről közérthető, gyakorlatias módon beszél.

AJÁNLOTT ANYAGOK

A CsaládEgyetem 2015/17 . tanév II. félévének 4. előadása -TELJES

L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve – avagy hogyan szeressük jól önmagunkat, gyermekeinket és szüleinket
“Amikor felnövünk, elhatározzuk, hogy harmonikusabbá tesszük a párkapcsolatunkat, mint a szüleinké volt. Az ő életmódjuktól azonban csak nehezen tudjuk függetleníteni magunkat, hiszen nyomot hagy a személyiségünkön, tudattalanul befolyásolja a párkapcsolatunkat.”

Ellenőrző kérdések

L.Stipkovits Erika

L. Stipkovits Erika több évtizedes tapasztalattal rendelkezik pszichés- és személyiségzavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában és kezelésében. Szakpszichológus-pszichoterapeuta szakíró, a Személyiségfejlesztő Akadémia igazgatója Számos helyen tanít, vezet személyiségfejlesztő képzéseket, országszerte tart élvezetes előadásokat, és rendszeresen publikál. Olyan ismert magazinokban és internetes portálokon jelennek meg írásai, mint a HVG Extra Pszichológia, a Nők Lapja Café, és a Lilla Magazin. Eddig három nagy sikerű kötete jelent meg a HVG Kiadó gondozásában: „Közelebb egymáshoz – 11 tévhit párkapcsolatainkról” (2013.), „Harmóniában egymással – Újabb 11 tévhit párkapcsolatainkról” (2014), „Szeretettel sebezve – Szülőkről felnőtt gyerekeknek” (2015). Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület kiképzője, a Magyar Hipnózis Egyesület, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja.

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév II. félévének 3. előadása

Ellenőrző kérdések

Dr. Papp Miklós

Görög-katolikus pap, nős, három gyermek édesapja. A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Etika Tanszékének vezetője. Pesterzsébeten parókus. A határterületek embere. A teológia, a pszichológia és az etika áll az érdeklődésének középpontjában. Mindemellett jól beszéli a fiatalok, sőt a nem hívők nyelvét is, ezekről a kérdésekről közérthető, gyakorlatias módon beszél.

Előadás-ajánló:
A házasságot nem elég jól megkötni, hanem okosan vezetni is kell. A cél akármilyen életstílussal nem érhető el, a cél kötelez egy megfelelő életstílusra. A boldog, stabil, gyümölcsöző házasság célja annak megfelelő életstílus megteremtését igényli. A megelőző okosság nem egy-egy jó tettben gondolkodik, hanem habitusban, menetrendben, életstílusban, szokásokban. Sok házasnál mintha a legnagyobb döntés és a napi döntések rendben lennének – de a középtávú döntések, az átfogóbb életstílusról való döntések gyengébbek lennének. Az előadás a célhoz segítő jó életstílus szempontjait kínálja fel, melyből csipegetni valót mindenki találhat.

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév II. félévének 2. előadása

Dr. Mihalec Gábor: Konfliktus és egyensúly -a házasság különböző szakaszaiban

Ellenőrző kérdések

Előadó: Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, sikeres párkapcsolati könyvek szerzője, főiskolai docens.
„1974-es évjáratú férj és családapa vagyok. Életem eddigi szakaszát nagyon intenzíven éltem, 3 országban, 12 költözéssel. A sok változásban stabil pont a családom, amelyben az élet egyik legfontosabb erőforrását látom. 1995 óta élek első házasságomban Dórival, aki egyben a legjobb barátom, és társam két nagyszerű gyermekünk (Viktor és Boglárka) nevelésében.”
Szakirányú végzettségei a teljesség igénye nélkül:
• PhD doktori képzés a Károli Gáspár Egyetemen. Értekezése címe: “A lelkigondozás és a pszichoterápia határkérdései a házassággondozásban.”
• Családterapeuta képesítés (Magyar Családterápiás Egyesület).
• Minősített családi életre nevelő képesítés (Certified Family Life Educator, Nagy-Britannia).
• PREPARE/ENRICH tanácsadói és kiképzői képesítés (CAB Service, Németország)

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév II. félévének 1. előadása

Dr. Aczél Petra: Benne vagyunk? Család és párkapcsolat az új médiakultúrában

Ellenőrző kérdések

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév I. félévének 3. előadása

Singer Magdolna: Veszteségek ajándéka
Az előadás 2015. november 16-án hangzott el Szegeden a Katolikus Házban. Az előadásról nyilvános felvétel nem készült.
A CsaládEgyetem azon hallgatói számára, akik nem tudtak megjelenni személyesen az előadáson, a kreditszerzésre a következő lehetőséget biztosítjuk: az alábbi tanulmány elolvasásával és az ellenőrző kérdésekre való válasszal 2 kredit szerezhető.

Letölthető tanulmány
Ellenőrző kérdések

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév I. félévének 2. előadása

Ditzendyné Frank Mariann: Családi pénzgazdálkodás
Mindenki a maga ura! Vagy mégsem? Mindennapi pénzügyeink.

Ellenőrző kérdések

A CsaládEgyetem 2015-16. tanév I. félévének 1. előadása

Dr. Csiszár Miklós: Hormonegyensúly és egészség: női problémák új megközelítésben

Ellenőrző kérdések

A CsaládEgyetem második félévének 4. előadása

Lothringer Éva SSS: Családi gubancbogozó

A CsaládEgyetem második félévének 3. előadása

Tornay Krisztina SSND : Női személyiségfejlődés, női spiritualitás és a keresztény magyar hagyomány

A CsaládEgyetem második félévének 2. előadása

Guba András SP: A férfi személyisége és kiteljesedése

A Családegyetem 2. félévének 1. előadása Uzsalyné Dr. Pécsi Rita: Érzelmi intelligencia a házasságban, a párkapcsolatokban

A CsaládEgyetem 4. előadása

Dr. Tóth Pál: Családi kupaktanácsok -Hogyan hozzunk jó döntéseket?

A CsaládEgyetem 3. előadása

Dr. Görföl Tibor: Elváltak és újraházasodottak az egyházban a szinódus tükrében

Családi ölelések

CsaládEgyetem 2. előadás

Dr. Papp Miklós – Kihűlés-veszély! Az elidegenedés útja a házasságban

CsaládEgyetem 1. előadás

Férfi és Nő ma a családban

Comments are closed.