Skip to content
2018-02-28 Szerző:

2018. február 18-án, korábbi felkérésünknek eleget téve dr. Fekete Károly püspök úr igehirdetéssel szolgált templomunkban. Meghívásunk apropója a 10. jubileumi alkalommal megrendezett “Házasság Hete” volt. A kezdeményezés Kondé Lajostól, a Szegedi Fogadalmi Templom (ismertebb nevén: Dóm) plébánosától indult. A plébánia családgondozó csoportjának lendületes csapata meghívót küldött a szegedi ökumenikus lelkészkörben dolgozó munkatársakhoz. Aktív szolgálattal a Honvéd téri református gyülekezet lelkészei, dr. Kereskényiné Nemes Lívia és férje, valamint a szegedi baptista közösség lelkésze: Balogh Barnabás válaszolt, akik azóta is tevékeny szervezői-társai a házasságot, családokat megmozgató, nyolc napig tartó rendezvényeknek.
Püspök úr a Prédikátor 4,9-12 alapján beszélt arról a szent kapcsolatról melynek fenntartója a “hármas fonál” harmadik tagja: a szerető, házastársakat megáldó Isten.
Az esemény ökumenikus jellegének felemelő bizonyítéka volt a Dóm plébánosának, Kondé Lajosnak igeolvasása (Ef 5,21-33), a baptista lelkész feleségének, Baloghné Kovács Magdolna imádsága, és az Újszegedi katolikus gyülekezet Szent Cecília kórusának, a szegedi Baptista Gyülekezet kórusának, valamint a vendéglátó, Honvéd téri Református Egyházközség Szegedi Kis István Kórusának, Dajka Zsanett exmisszus hallgató által vezetett úrvacsorai közösséget is szolgáló éneklése.
Az istentisztelet után meghallgattuk Falucskai Henriett klinikai szakpszichológus előadását a dicséret szerepéről, majd szeretetvendégségen vettünk részt, melyet a Szegedi Fokolare közösség és a házigazda Honvéd téri Református Gyülekezet tagjai készítettek elő közösen.

Köszönjük mindenkinek, aki elfogadta meghívásunkat, és ezzel segített egy valódi szeretet-közösséget létrehozni!
Dr. Kereskényi Sándor

2018-02-18 Szerző:

A szegedi Karolina Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetével együttműködve hirdette meg a Házasság hete programsorozat részeként az alsó tagozatosok egyházmegyei szavalóversenyét az 1-2. osztályos és a 3-4. osztályos korosztály tanulóinak, melyet 2018. február 16-án tartottak meg iskolában.

1-2. osztály:
1. helyezett: Marton Móric, Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, Hódmezővásárhely
1. helyezett: Pinnyey Boróka, Karolina Általános Iskola, Szeged
2. helyezett: Palyor Lara, Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Szarvas
3. helyezett: Tárkány-Szűcs Emma, Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, Hódmezővásárhely
Különdíj: Varga-Berta Ákos, Karolina Általános Iskola, Szeged

3-4. osztály:
1. helyezett: Bíró Panna Polett, Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, Hódmezővásárhely
2. helyezett: Mészáros Anna, Karolina Általános Iskola, Szeged
3. helyezett: Zentai Dániel Kristóf, Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom
4. helyezett: Petrovszki Rita, Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Kétsoprony
5. helyezett: Györgyi Dóra, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Pusztaföldvár
6. helyezett: Kurucz Lilla, Karolina Általános Iskola, Szeged
Különdíj: Ábrahám Barbara Beatrix, Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Kevermes

 


fotók és forrás: http://www.karolinaiskola.hu

2018-02-15 Szerző:

„Miért húzom fel magam apróságokon? Miért történik velünk mindig ugyanaz?” Párkapcsolati problémáink legtöbbször burjánzó tévhiteinkben, az állandóan ismétlődő, tudattalan játszmáinkban gyökereznek, a hamis elképzeléseink pedig sokszor önbeteljesítő jóslatként működnek. De a legnehezebb csapdahelyzetekből is van kiút. A közvetlen hangvételű, őszinte előadás egy sor gyakorlati példán keresztül mutatta be, hogyan befolyásolja érzéseinket és viselkedésünket a magunkkal hozott „kéretlen örökségünk” valamint az eltérő jellemzőink. A hasznos megoldásokból megtudhattuk, hogyan ismerhetjük meg és fejleszthetjük magunkat párunkkal együtt, hogy valóban közelebb kerüljünk egymáshoz, a vágyott harmónia eléréséhez.

2018-02-14 Szerző:

Jól sikerült a keddi EGYséget KÉPezünk kávéházi randevú: 55 házaspár állt újra kamera elé, hogy megörökítsék összetartozásukat, és egy szép órát töltsenek el együtt egy forró ital mellett felelevenítve házasságuk fontos pillanatait. Sőt még egy egész falat is teleírtak az üzeneteikkel, hogy tudja meg a nagyvilág, miért is jó házasságban élni.

2018-02-13 Szerző:

A Barboncás Társulat TISZAVIRÁG című bábelőadását rendezte és játszotta Kiss Ágnes bábművész a Karolina Iskolában.
Óvodásoknak és kisiskolásoknak, az életkori sajátosságaiknak megfelelően a bábjáték eszközeivel mutatta be a szerelem szépségét a népmesei elemeken keresztül. Tombácz János mesemondó meséi alapján született ez a szegedi kötődésű tündérmese, mely kicsiket és nagyokat is elvarázsolt február 12-én.

 

2018-02-12 Szerző:

Február 9-én pénteken délután nyílt meg Szántó Cecília kiállítása a TIK aulájában.

Szántó Cecília szobrászművész férjével és három kisfiával Szegeden él és alkot. Diplomáit rajz, valamint festő szakon szerezte a Juhász Gyula Pedagógusképző karon. Akvarell és olaj technikával dolgozik, főbb témáit környezetéből meríti. Munkái között megtalálhatóak a tájképek, portrék, csendéletek. Gyermekei születése után munkássága a családi élet illusztrálása felé vette az irányt. A gyereknevelés, házasság, mindennapok vicces, nehéz, embert próbáló, keserédes és boldog pillanatait dolgozza föl. A festményein keresztül bepillantást nyerhetünk családja életébe, és egyúttal magunkra is ismerhetünk, hiszen ez a játék, amit a társunkkal nap, mint nap játszunk, átélünk, sokaknak ismerős lehet.  Szeretettel ajánljuk a még házasság és családalapítás előtt állóknak, a már hasonló élethelyzetben járóknak, valamint azoknak, akik nosztalgiával gondolnak vissza a kisgyerekes életszakaszra!

Köszönjük a képeket Erhardt Gyulának!

2018-02-12 Szerző:

Szombaton délelőtt párkapcsolat- és házasságápoló programon vettek részt a vállalkozókedvű párok a Baptista Imaházban. A nagy érdeklődést kiváltó programról készült az alábbi cikk, amely a Délmagyarország című napilapban jelent meg.

2018-02-12 Szerző:

Varga László püspök atya homíliát mondott a betegek világnapja és a házasság világnapja kapcsán. Köszönjük a fotókat Rátkainé K. Andreának!

2018-02-09 Szerző:

A Házasság Hete alkalmából megrendezésre kerülő kiállítás ünnepélyes megnyitója volt február 8-án a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban.
A kiállítást dr. Glässer Norbert, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék adjunktusa nyitotta meg.

A február 28-ig látható tárlaton betekintést nyerhetnek az érdeklődők a 19-20. század fordulójának polgári házasságaiba. Ez a korszak különösen izgalmas, hiszen olyan társadalmi átalakulás következett be, amely a házasságot is alapvetően befolyásolta. A szerelmi házasságok megjelenése, a nők iskoláztatása, munkavállalása, a gyermekhalandóság csökkenése mind olyan jelenség, amely a házasság értékét és lényegét új megvilágításba helyezte.
A kiállításon korabeli kötetek, fotóalbumok, irodalmi alkotások segítségével kalauzolják el az érdeklődőket a századforduló polgári mindennapjaiba.

Köszönjük a képeket Bartucz Katalinnak!

 

Az eseményről készült riport itt tekinthető meg.

2018-01-21 Szerző:

2018. február 11-18.
Éltető sodrásban…

FELVEZETŐ PROGRAMOK

2018. február 8. csütörtök
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
16.30 Polgári mindennapok a házasságban
A 19-20. század fordulóján a szerelmi házasságok megjelenése, a nők iskoláztatása, munkavállalása, a gyermekhalandóság csökkenése mind olyan jelenség, amely a házasság értékét és lényegét új megvilágításba helyezte. A tárlaton korabeli kötetek, fotóalbumok, irodalmi alkotások segítségével kalauzoljuk el az érdeklődőket a századforduló polgári mindennapjaiba.
A kiállítást megnyitja dr. Glässer Norbert, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék adjunktusa

2018. február 9. péntek
Tanulmányi és Információs Központ (TIK, Ady tér 10.)
17.30 Társasjáték – Szántó Cecília kiállításának megnyitója
Szántó Cecília a gyereknevelés, házasság, mindennapok vicces, nehéz, embert próbáló, keserédes és boldog pillanatait dolgozza föl. Festményein keresztül bepillantást nyerhetünk családja életébe, és egyúttal magunkra is ismerhetünk, hiszen ez a játék, amit a társunkkal nap, mint nap játszunk, átélünk, sokaknak ismerős lehet.
A tárlatot Csányi Sándor, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára nyitja meg.
Szervező: Új Család Mozgalom (Fokoláre)

 

2018. február 10. szombat
Baptista Imaház (Hétvezér u. 5/b.)
10.00 – 15.00 Egy csónakban evezünk – együtt a sodrásban
Párkapcsolati tréning házaspároknak, jegyespároknak Révész Lajos baptista lelkész és felesége, Szilvia vezetésével.
Jelentkezés február 4-ig: www.baptistaszeged.hu
Szervező: Szegedi Baptista Gyülekezet

2018. február 10. szombat
Katolikus Ház (Dugonics tér 12.)
15.00 – 19.30 Isten, szex és az élet értelme – betekintés a test teológiájába
Mire hív az Egyház a házasság előtti szexualitással kapcsolatban? És mire a házasság után?
Mit tanít valójában az Egyház a szexualitásról, férfiról és nőről. Különleges alkalom különleges emberekkel!
Jelentkezés: www.lelkes.hu
Szervező: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség

2018. február 11. vasárnap, a Házasság Világnapja
Fogadalmi Templom (Dóm tér)
10.00 Ünnepélyes nyitómise
Szentmisét mutat be Varga László kaposvári megyéspüspök.

2018. február 11. vasárnap   Betegség miatt ELMARAD!
Gellért Szabadidőközpont (Derkovits fasor 113.)
15.00 – 18.00 Együttműködés és jelenlét tánckincsünk játékos felfedezésével
Kontakt-néptánc Tilless Mária Réka táncterápiás csoportvezetővel
Szervező: Szeged-Honvéd téri Református Egyházközség

A HÉT PROGRAMJA

Filmek a Belvárosi Mozi kínálatából (Vaszy Viktor tér 3.)
Kedvezményes jegyár: 700 Ft

2018. február 12.
18.15 Aurora Borealis – Északi fény
Magyar dráma, 2017 – 16 év felettieknek

2018. február 13-14.
18.15 Testről és Lélekről
Magyar játékfilm, 2017 – 16 év felettieknek

2018. február 15-16.
18.15 A szerelem története
Feliratos, francia-kanadai-román romantikus dráma, 2016

2018. február 17-18.
18.15 Az igazi csoda
Magyarul beszélő, amerikai családi film, 2017

2018. február 12. hétfő
Karolina Iskola (Szentháromság u. 70-76.)
10.00-11.00 és 14.00-15.00 Tiszavirág – Barboncás Társulat bábelőadása 6-10 éveseknek
Rendezte és játssza: Kiss Ágnes bábművész.
Jelentkezés február 7-ig: www.karolinaiskola.hu
Szervező: Karolina Iskola

2018. február 13. kedd
Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.)
16.00 – 20.00 Egységet KÉPezünk – kávéházi randevú házaspároknak
Profi fotós várja egy különleges fényképre a házaspárokat. Ha ezután a vendégek még a graffiti-falon is hagynak üzenetet, ajándék forró ital mellett randevúzhatnak.
Jelentkezés egy esküvői fotó elküldésével február 12-ig: csaladkozpont.hu/hazassaghete
Szervező: Egyházmegyei CsaládKözPont

2018. február 13. kedd
Katolikus Ház (Dugonics tér 12.)
19.30 – 22.00 Táncház
Hagyományos húshagyókeddi táncház kör- és párostáncokkal, élőzenével, táncoktatóval, büfével és jó hangulattal.
Jelentkezés: www.lelkes.hu
Szervező: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség

2018. február 14. szerda
Tanulmányi és Információs Központ (TIK, Ady tér 10.)
18.00 Közelebb egymáshoz, közelebb önmagunkhoz! – Tévhitek a párkapcsolatokról
SZTE Szabadegyetem előadása
Előadó: L. Stipkovits Erika, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
Szervező: SZTE, Egyházmegyei CsaládKözPont

2018. február 15. csütörtök
SZTE Gazdaságtudományi Kar, aula (Kálvária sgt. 1.)
18.00 „Szabadidős házasság”, avagy a házasságban élők szabadidős kultúrája
Hova lett a szabadidőnk? Az előadás életkor, iskolai végzettség szerinti bontásban mutatja be, milyen szabadidős tevékenységek a legnépszerűbbek a házastársak körében.
Szervező: KSH Szegedi Főosztálya

2018. február 16. péntek
Karolina Iskola (Szentháromság u. 70-76.)
14.00 Éltető szeretet
Egyházmegyei szavalóverseny
Szervező: Karolina Iskola

2018. február 16. péntek
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
17.00 És ha nem működik? – beszélgetés vitaindítóval
Megoldhatóak-e, és ha igen, akkor hogyan, a házasévek alatt felmerülő konfliktusok, problémák?
Moderátor: Dr. Szenes Márta, SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, Igazgató
Szervező: Szegedi Evangélikus Egyházközség

2018. február 17. szombat
Szegedi Evangélikus Gyülekezet (Tisza Lajos krt. 16.)
15.00 Az én családom – rajz- és fotópályázat kiállítás gyermekek munkáiból
A legsikeresebb alkotások jutalmazása után közös beszélgetés egy csésze tea mellett.
Szervező: Szegedi Evangélikus Egyházközség

2018. február 18. vasárnap
Honvéd téri Református Templom (Honvéd tér 1.)
10.00 Ökumenikus záróistentisztelet
Dr. Fekete Károly református püspök szolgál,  a liturgia alatt gyermek-istentiszteletek, utána szeretetvendégség lesz.
11.00 – 11.30 A dicséret szerepe
Előadás és beszélgetés Falucskai Henriett klinikai szakpszichológussal.
Szervező: Szeged-Honvéd téri Református Egyházközség

2018. február 18. vasárnap
Fogadalmi Templom (Dóm tér)
20.00 Szentmise a tiszta szerelemért
Közreműködik az Egyetemi Lelkészség ének- és zenekara.
Szervező: Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség